Kunstnere stadig uden job

28 01 2008

Ruby Slippers TV Shot Originally uploaded by Walker Dukes
 

Mens ledigheden på det generelle arbejdsmarked nu er helt nede på 2,7 pct. så forsætter de kunstneriske uddannelser stadig med at sende nyuddannede kandidater ud i hård ledighed. Det viser, i henhold til Børsen, en netop offentliggjort beskæftigelsesrapport fra Kulturministeriets Rektorer, som afslører ledighed på helt op til 33 pct. 

Jeg må sige, at jeg er enig med Direktør Henrik Bach Mortensen fra Dansk Arbejdsgiverforening når han udtaler, at det er uforståeligt for virksomhederne, at de mange kunstnere står og mangler arbejdskraft og samtidig ser på heltids- eller deltidsledige, der med lethed kunne bestride jobbene, men ikke tager dem fordi de “kun” vil beskæftiges inden for deres “verden”.

Hvad er din holdning. Er det ok, at en gruppe kandidater på markedet er ledige med den bevæggrund, at de ikke kan beskæftiges inden for det de brænder for??


Handlinger

Information

24 responses

28 01 2008
Henrik Stidsen

Nej, på ingen måder.

For det første. Når man er arbejdsløs og på dagpenge eller understøttelse er man i princippet ansat af staten til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis man nægter at tage arbejde man godt kan varetage så står man ikke til rådighed og må selv finansiere sin frihed.

For det andet, hvis jeg stod som personalechef og skulle ansætte en ny medarbejder og vedkommende ikke havde lavet noget i 2-3 år fordi der ik lige var noget i den rette branche men masser i andre brancher så ville jeg vælge en anden. Sådan en doven hund gad jeg ikke have ansat.

9 09 2010
Karin Nelausen

Hej

Interessant debat, min egen personlige oplevelse er en lidt anden. Jeg er pt. ledig, men læser på en diplom udd.Kunst og kulturledelse. Jeg er billedkunstner, men har også en anden faglig baggrund. Jeg har søgt job i snart et år nu, alt muligt…. men når arbejdsgivere læser mit cv, eller hvis jeg er heldig til en personlig samtale, sættes der altid spørgsmålstegn ved: Nåe du er kunstner, hvorfor søge dette job, eller nåe du har beskæftiget dig med regnskab og administration, hvorfor søge et job som kunstner ? Det er jeg super træt af. Kunsten har altid været en del af mit arbejdsliv og i fritiden, nu forsøger jeg at gøre det til en levevej ! tjae.. kan uddannelsen hjælpe på dette, det håber jeg ! Men i mellem tiden vil jeg bare ha`et job, ligegyldigt hvad, men selvom mit cv er en smule imponerende både som kunstner og som “alm lønmodtager” er det åbenbart ikke fordel at være kunstner i dagens Danmark.
De bedste hilsner
Karinn :0)

28 01 2008
Tina Thomsen

Hej Henrik,

Syntes du meget præcist slår hovedet på sømmet. Ved også, at alle ikke billigere dette synspunkt.

TT

28 01 2008
Leif Carlsen

Nej, det er ikke okay.

Kan man som kunstner (eller anden faggruppe) ikke forsørge sig selv med en fuldtidsindkomst indenfor sit fag, må de samme regler som for alle andre jobsøgende være gældende.

Jeg forstår nu heller ikke, at stoltheden over at være kunstner står over stoltheden ved at kunne forsørge sig selv – også selvom man er nødt til at tage et job indenfor et andet fag.

29 01 2008
larsja

Jeg syntes det sørgligt at se hvordan grupper i Danmark jages og hvor kolt og kynisk direktøren fra DA betragter disse kunstner..

Kunstner skal udvikler sig hele tiden, det gør de netop også når de ledige. i øvrige har en stor del af kunstner job som underviser og øvrige jobs – så det kan ikke fremstiller som du gør det Tina, eller for den sags skyld Børsen – det er ikke fakta..

Kunstnerns problemstilling er ikke så sort/hvid – men det blivet et problem hvis det løses sort/hvid, i såfaldt er mange kreative ting i Danmark som vil gå tabt..

29 01 2008
Leif Carlsen

I min verden har det intet at gøre med at “jage” grupper, ej heller kunstnere.

Det har for mit vedkommende noget at gøre med, at man efter min mening har en pligt som samfundsborger til at tage vare på sig selv og være selvforsørgende på den ene eller anden måde. Hvis man ikke kan leve af at være kunstner, må man suppplere sine indtægter med et ekstra job.

Jeg mener ikke, at vores sociale sikkerhedshedsnet skal bruges til at betale for, at kunstnere skal kunne udvikle sig. Og kunstnere er nu engang ikke finere mennesker end alle andre og derfor skal der selvfølgelig gælde de samme ledighedsregler og regler for supplerende dagpenge som for alle andre faggrupper.

Desuden er jeg på ingen måde bekymret for, at kreative ting vil gå tabt i Danmark, for der har aldrig været talt så meget om kreativitet i hele samfundet som nu.

29 01 2008
Tina Thomsen

Hej Lars,

Jeg må sige, at jeg sympatiserer med Leif. For min skyld må og skal kunstnere, lige som andre mennesker, have love til at udvikle. Dog mener jeg ikke, at dette skal gøres på de offentliges regning. Slet ikke set i lyset af, at vi mangler arbejdskraft som bare pokker.

TT

29 01 2008
Hanne B. Stegemüller

Hej

Når vi har rekord-lav ledighed som i øjeblikket (og lad os dog glæde os over det), så mener jeg ikke det kan være korrrekt, at en bestemt faggruppe beslutter sig for, at staten skal finansiere deres kunstneriske udvikling, hverken på detid eller på fuldtid.

Der er også rigtig mange ting jeg har lyst til at dygtiggøre mig inden for, måske endda lære helt fra grunden via en ny uddannelse, men jeg kan ikke finansiere det selv. Men det får mig nu ikke til at mene, at staten skal betale mig for det.

29 01 2008
Tina Thomsen

Hej Hanne,

Jeg kunne ikke være mere enig. Hvem kunne ikke have lyst til et “frikvarter” til at beskæftige sige med lige hvad man havde lyst til. Dog er det ikke noget jeg mener staten skal betale for.

TT

29 01 2008
Beologen

Visse mennesker har ikke fortjent at der findes kunstnere.
Deres holdninger emmer af teflonbelagt mainstream og dødkedelig hensyntagen til – og knæfald for – markedets regulerende ensretning.
Sørgeligt, simpelthen sørgeligt.
Al magt til friværdien.
Jeg siger velbekomme.

29 01 2008
Tina Thomsen

Hej Beologen,

Måske teflonbelagt og sørgelig. Heldigvis er vi mennesker jo så forskellige, hvilket gør livet desto mere spændende at leve.

TT

29 01 2008
larsja

Hej Tina
Jeg kan forstå det det faktiske problem for dig er “hvad staten financere”. Så vil det er da mere på sin plads at staten støtter kunstnern, frem for gunstige skatteforhold og øvrige direke og indirekte tilskud til virksomhederne..

Virksomheder kan tilsyneladene gode klare sig, men kan vi klare og uden kunstner. – så vil det blive kolt -med støtten til til kunstner, – kunne det være arbejdsløsheden på området svandt, på sigt – Hvis det så kom der til at virksomheder måtte geare ned, med den model, så måtte de gører det – Landet vil bliver mere sundt af det – Det samme menneskerne..

Desværre er det virksomheder der får alle fordelene i øjeblikke, fordi alt drejer sig om penge og ikke kreativitet – Det er med til at presse tempoet og økonomi i et helt unaturligt tempo og leje..

Lars

29 01 2008
Tina Thomsen

Hej Lars,

Jeg er bestemt ikke interesseret i at leve uden kunst, hvilket heller ikke er det, at mit indlæg handler om. Jeg ønsker blot, at de kunstnere som er ledige ville være interesseret i at arbejde uden for deres fag. Mere kompliceret er det ikke.

TT

24 02 2008
OK at droppe livslang kunstnerstøtte « Verdenen Omkring Mig

[…] andre erhverv, hvis kunsterne ikke kan finde beskæftigelse inden for deres egen verden (klik her for at læse Tina Thomsens indlæg om dette emne), synes jeg det er helt okay, at staten ikke bare […]

1 03 2008
OK To Stop Lifelong Support To Artists « The World Around Me

[…] a part-time or full-time job in another industry if they can’t find work in the art world (click here to read Tina Thomsen’s article on this subject), I also think that it is completely OK that the […]

9 04 2008
Peter Ulrik Röder

Art is the tree of life Science is the tree of death God is Jesus

9 04 2008
Tina Thomsen

Halleluja 🙂

22 05 2008
Ann Christine Dennison

Det er sørgelig at vi bor i en verden hvor penge er værdsæt højere end kunst! Kunstner har nøgle særlig kreativ evne som med den rigtig efteruddannelse kun brugs på en spændende måde i erhvervslevet. Som regel tænker vi anderledes og er mere følesom og det er ikke dårlig!

Ja, samfundet skal fungerer men tendens lige nu er at skære det kunstnerisk udfoldelse tilbage og det er farlig. Kan det være at vi er på vej til et diktatorisk samfund hvor kunst er formet KUN efter udemokratisk principper?

Jeg er ligeglæde med statsfinansering af kunstner men nemmere A-kasse regler vil være rigtig godt. Det er svært at tager egen initiativ med det nuværende regler. Vi desværre lever i en samfund som er bange for sin egen skygge, bange for misbrug og hvor tillid er en baneord!!!

PS. Jeg arbejder fuldtid!!!

22 05 2008
Tina Thomsen

Hej Ann Christine,

Jeg er 100% tilhænger af, at der værnes om både kunstnere og kunst, hermed ikke sagt at jeg finder det korrekt, at udviklingen finder sted via dagpengesystemet. Som du selv skriver, er kunstnere kreative mennesker, som samfundet uden tvivl kan ufattelig meget ud af. Dette kunne for eksempel opnås ved, at kunstnerjob på deltid kombineres med job sideløbende job i det pulveriserende erhvervsliv.

Er sikker på, at dette ville være til glæde for alle parter.

TT

15 09 2008
Mette Holm

Jojo, men kunstnerisk arbejde og udvikling kræver mange timer i sammenhæng ad gangen, – og hvor nemt er det med erhvervsarbejde? Prøv at finde et erhvervarbejde på mindre end 37 timer. Det er næmest kun for faglærte. Ellers er der de 20 timers jobs, der som regel ikke er til at leve af.
Jeg siger ikke, at kunstnere ikke skal prøve at klare økonomien med erhvervsarbejde….kun, at det kan være vanskeligt, som arbejdsmarkedet er skruet sammen i disse år, – og opgiver man kunst for at få lov til at komme ind på arbejdsmarkedet, slår man jo sig selv ud. Det er noget af en knude.

MH

9 03 2009
Maja Nielsen

okay…

Det jeg ville ønske indenfor akasse systemet, er at billedkunstnere kunne betragtes som f.eks musikere eller teaterfolk – lønmodtager. Hvor de godt kan have arbejde indefor deres fag uden at blive smidt ud af systemet og miste alle rettigheder.Nu skal du enten leve fuld ud som selvstændig eller ikke lave kunst. Det er vilkårene, vejen imellem findes ikke i systemet for billedkunstnere. Som det er nu, betragtes man som billedkunstner som selvstændig, bare man tænker på kunst og må ikke lave sin kunst eller udstille hverken før , imens eller efter hvis man ønsker et sikkerhedsnet som at man kan få dagpenge. Det er uanset om man tjener noget på det og tit betaler selv for nyskabende udstillinger fra 20.000-200.000 og arbejder uden løn som gives gratis til folk og samfundet. Ja og det tager tid at udvikle tingene. Prøv så arbejd på fuldtid alm arbejde og fuldtid kunstarbejde. Billedkunstnere er blandt de aller lavest lønnede og jeg er helt sikker på at de bidrager med rigtig meget.
Glad for at der findes støtteordninger kunstrådet, som dog er beskåret drastisk.
Vi skal holde op med at gå efter markedet og laveste fællesnævner. Det er er den direkte vej til CO2 forurening og tankeløshed efter min mening.

I sverige er der lige forhandlet en kontrakt,så billedkunstnere kan få honorar for alt det arbejde de laver i forbindelse med en udstilling. Det gør man ikke i Danmark. Her arbejdes der gratis for staten og museerne.

nå nok om det.

9 03 2009
Tina Thomsen

Hej Maja,

Lyder med sikkerhed som en god ide, at der blive honoreret for det arbejde der udføres i forbindelse med udstillinger. Ingen er tjent med, at der arbejdes gratis.

1 07 2010
Dennis

Jeg syntes vi lever i et fuldstændigt følelseskoldt lnad hvor effektivitet og penge bliver sat højst. Der er slet ikke nogen forståelse for kunstneres situation.
Man har som Musiker som jeg selv er, brugt et helt liv , fra man var barn på at dygtiggøre sig på et instrument, og uddannet sig på konservatoriet, og så skal man kostes rundt i manégen, fordi man har freelance arbejde og ikke 37 timers arbejde om ugen, som en almindelig håndværker uddannet person. Her må man bare forstå en ting.
En musiker er ikke skabt ind i samfundets almindelige normer, på den , måde at man kan sætte alt i bokse og system. Jeg mener professionelle udøvende musiker burde fredes, og tildeles en art borgerløn, så vi s´tadigvæk kan undeholde den danske befolkning , og så alt ikke uddør på kunstens område.
Men kan så ved siden af bestyre et lemeligt delitids job måske på 16 til 20 timer om , som man kan bestyre. På den måde får man også tid til at øve og forberede sig til de krævende opgaver , som feks. en teater forstilling er!!
Eller en turné. Vi har et meget graverende problem her det vil jeg bare slå fast. Det eneste der vil hjælpe er at få sat den nuværende regering af, og få en mere socialistisk retning med en ny regering. I dag tænkes der jo kun egoistisk, og slet ikke på de svage og mere udsatte grupper i vores samfund.

10 10 2010
Tina Thomsen

Hej Dennis,

Om tingene ville ændre sig med en ny regering tvivler jeg på. Personligt nøjes jeg kun med at nyde musik, udstillinger og teater, da mine kunstneriske evner ikke er noget at praler af.

Min klare overbevisning er, at man sagtens kan få det hele til at gå op i en højere enhed, hvor alle stilles tilfreds. Som jeg ser det kræver det dog både fleksibilitet og handling fra alle parter således, at et kunstnerjob på deltid kan kombineres med job i det pulveriserende erhvervsliv.

Hilsen

Tina

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: