Ledelsesteorier der virker

2 03 2008

google_logo Originally uploaded by keso

En stor del af verdens absolutte topchefer har aldrig set skyggen af et eksamensbevis i ledelse. Et lysende eksempel er grundlæggerne af internettes dominerende søgemaskine Google. Sergey Brin og Larry Page. De autodidakte ledere har opbygget en anderledes arbejdskultur i internetvirksomheden, og andre topchefer har også gået deres egne veje med succes. Derfor har der i mange år været sat spørgsmålstegn ved de reelle gevinster ved managementteorier og deres effekter. Den fordom hamrer en ny international undersøgelse ifølge The Economist en pæl igennem. Undersøgelsen er baseret på interviews med 4.000 virksomhedsledere i Europa, USA og Asien, og den fastslår, at virksomheder, der implementerer managementteorierne i den daglige praksis, har højere produktivitet blandt medarbejderne samt større salg og indtjening.

Tror du på, at managementteorier gør en forskel? 

Reklamer

Handlinger

Information

4 responses

2 03 2008
Leif Carlsen

Jeg tror på, at managementteorier kan tjene som god inspiration for ledere.

Men hvis “ledergrundmaterialet” i de ledere, der prøver på at tage teorierne til sig, ikke er af tilpas høj kvalitet, er man lige vidt. Som i så mange andre sammenhæng gælder “garbage in, garbage out” i høj grad også når man taler ledere.

2 03 2008
Tina Thomsen

Hej Leif,

Jeg er enig i, at god ledelse kommer indefra, og at en teori kun kan være et supplement til at gøre en forskel. Har man ikke “grundmaterialet” i sig er der tale om en stigning uden for kategori! En stigning som mange danske ledere bliver sendt ud på, og med kun ringe chancer for at få succes.

TT

14 04 2008
Thomas

Hej Tina

Der er en vis logik i, at samfundets ændrede strukturer fra industrialiseringen til det hyper mobile og videns-baserede, kræver ændrede tilgange til ledelse.

Ledelse, der baserer sig på et kvalifikations-grundlag tager som bekendt udgangspunkt i en kæft-trit-og retning model, hvor medarbejdernes tilstand er underordnet – Taylorismen tjente flere formål i det forrige århundrede hvor maskiner var et nyt begreb og nedslidte rygge var underordnet.

At lede sin virksomhed i dag ud fra en samlebånds-optik ville nok ikke være specielt kvikt – det går så meget hurtigere alle steder, og selvforvaltning er blevet et must (og et krav) på de fleste virksomheder – og det gælder for såvel offentlige som private!

Nyliberalismen har for længst holdt sit indtog på alle fronter, og når alle vil ses og høres som den første og for øvrigt fra barnsben bliver stillet i udsigt, at livet er et spørgsmål om at vælge frit på alle hylder, ja så kræver det pludselig et anderldes lederskab. Folk vil høres og ses i modsætning til under Taylorismen, hvor man holdt kæft og gjorde hvad der blev sagt….

Ergo: management-teorier er en fuldstændig uundgåelig betingelse for selv det simpelste lederskab – alt andet vil være at tage tingene ud af en sammenhæng og at lukke øjnene for at individet i vores samfund er alfa omega.

Mange hilsner,
Thomas

15 04 2008
Tina Thomsen

Hej Thomas,

Jeg kunne ikke være mere enig.

Desværre er min opfattelse at både kæft-trit-retning og for den sags skyld find-fem-fejl kulturen lever i mange virksomheder i bedste velgående.

Lad os håbe det ændrer sig.

TT

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: