Personlighedstest – hvad mener du?

26 06 2008

personality Originally uploaded by dead insect \ /

Flere og flere virksomheder anvender personlighedstest ved ansættelse en ny medarbejder. Ledernes Hovedorganisation har bl.a. dokumenteret, at tre ud af fire virksomheder benytter sig af personvurderinger til rekruttering af ledere.

People Test Systems A/S, der arbejder med viden om menneskers personlighed og potentiale, ser en lignende tendens. Psykolog og faglig ansvarlig for virksomheden, Heidi Schiøtz, fortæller, at medarbejdere på niveauerne under chefniveauet i stigende grad testes.

Bevæggrunden for, at medarbejderne i stigende grad testes er baseret på følgende fem grunde:

1.      Større afklarethed

2.      Øget fairness

3.      Tempo

4.      Det kan betale sig

5.      Hele virksomheden styrkes

Hvad er din holdning til den stigende tendens i at anvende test ved ansættelse af en ny medarbejder?

 

Reklamer

Handlinger

Information

7 responses

28 06 2008
Leif Carlsen

I den virksomhed som jeg er direktør for, anvender vi faktisk stort set ikke test i forbindelse med et rekrutteringsforløb. Det er faktisk kun, hvis vi er i tvivl omkring et specifikt område ved en person, at vi vælger at bruge penge på en test, hvilket vi kun har gjort 2-3 gange i løbet af de sidste seks år.

Til gengæld kan en kandidat, som vi vælger at gå videre med, regne med at skulle igennem indtil flere interviews med forskellige personer i virksomheden, da vi gerne vil have “flere øjne” på en kandidat end bare den ansættende leder. Det kan være en anden leder eller en menig medarbejder fra det team, som kandidaten potentielt set skal være en del af.

Og faktisk synes jeg i al beskedenhed, at vi har stor succes med denne måde at gennemføre et rekrutteringsforløb på 🙂

Så umiddelbart forstår jeg ikke den stigende tendens til at anvende test. Omvendt har jeg også forståelse for, at virksomheder, der ansætter mange medarbejdere i løbet af et år, ønsker at få systematiseret denne del af et rekrutteringsforløb.

28 06 2008
Tina Thomsen

Jeg er som sådan ikke forundret over, at der er en stigende tendens i anvendelse af test. Omkostningerne ved en fejlansættelse bliver højere og højere specielt fordi tiden i dag er så knap – alt omregnes i penge.

Når det er sagt, så er min personlige holdning, at en test kun kan bruges til at be- eller afkræfte en intuition. For mig er det personlige interview af altafgørende karakter!

28 06 2008
Leif Carlsen

Helt enig, Tina – det personlige interview bør fylde 80-90 procent af den samlede vurdering.

9 07 2008
Milena

Personlighedstests kan uden tvivl være gode til at få et fingerprej om hvorvidt en kandidat passer ind i en gruppe/team/virksomhed. Men når testene begynder at være det altafgørende i forhold til det indtryk og den mening man skal have om en person, så mener jeg, at det peger i retningen af, at virksomheden skal have et værktøj de kan “skyde skylden tilbage på” (i tilfælde af, at der sker en fejlansættelse) fremfor at stole på egen intuition og kompetence.
Har en bekendt der arbejder i et af Danmarks førende rederier (så har jeg vel ikke sagt for meget…) Hun var igennem hele tre personlighedstest inden, de ansatte hende. De to første var nemlig så modsætningsfyldte, at de ikke vidste hvad de skulle mene om hende… Og hvad gør man så? Ja, man giver hende da bare lige bare en test mere for at finde ud af, hvordan hun er!

9 07 2008
Tina Thomsen

Meget godt eksempel på, at nogle firmaer læner sig alt for meget op af test. Ikke vejen frem, hvis du spørg mig 🙂 En test kan kun bruges til at be- eller afkræfte en intuition!

16 07 2008
Sussie

Efter at have studeret psykologi (cand.mag.), må jeg indrømme, at jeg er skeptisk over for anvendelsen af personlighedstests – og den vægt de tillægges. For at bruge personlighedstests skal man tilslutte sig, at vi overhovedet har en personlighed – og det er der faktisk uenighed om – og man skal tro på, at vores personlighed (i hvert fald til en vis grad) er uforanderlig. Vi har alle sammen både “dårlige dage” og “gode dage”, og de påvirker os / vores personlighed forskelligt. Vi kan føle os mere udadvendte og snakkende den ene dag, end den næste osv.

Jo, jeg tror, vi har en bestemt måde at opføre os på, som i det store og hele kendetegner os. Men meget afhænger af omgivelserne og de mennesker, vi er sammen med. Derfor kan en personlighedstest aldrig stå alene.

16 07 2008
Tina Thomsen

Hej Sussie,

Jeg er enig i din kommentar. Det der skaber os mennesker er de relationer vi indgår i. Med andre ord kan man ikke, hvis man tror på den socialkonstruktivistiske tilgang til livet vurdere en person objektivt. Min holdning er derfor også, at en test kun kan bruges til at be- eller afkræfte en intuition.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: