Talent for ledelse – medfødt eller ej?

9 09 2011
Got talent? by Sandeep K Bhat
Got talent?, a photo by Sandeep K Bhat on Flickr.

Medfødte egenskaber og intelligens forklarer i henhold til den norske forsker Øjvind L. Martinsen en del af den dygtige leders færdigheder.  

I sin forskning er Øjvind L. Martinsen optaget af at undersøge hvilke personlighedstræk og ledertræk der giver de bedste ledere. Martinsen mener, at det at have talent for ledelse, betyder, at du har en speciel begavelse eller anlæg for at udøve effektiv ledelse. Det er langt fra alle der det.

Ved at gennemgå forskning i ledelse og lederskab igennem de seneste 100 år, har Martinsen fundet frem til fem vigtige personlighedstræk for højt kvalificerede ledere:

1. Den dygtige leder er karakteriseret ved at være mål- og resultatorienteret, samt at have moderat til høj grad af systematik. Den talentfulde instruktør har pligt og ordenssans. Det er måske ikke så overraskende. Mere overraskende, måske, er, at andre personlighedstræk er vigtigere.

2. Den dygtige leder er følelsesmæssigt stabil. Ledere står over for konstante udfordringer, og de må ofte manøvrere på gyngende grund. Det kræver selvtillid og følelsesmæssig robusthed.

3. Den dygtige leder er formidler og besidder en høj grad af ekstraversion. At have en udadvendt grundindstilling er vigtig i forhold til at overbevise, overtale og være i stand til at kommunikere med mange forskellige målgrupper.

4. Den dygtige leder er nysgerrig af natur, samt har en fornemmelse for kreativitet og æstetik. Det er vigtigt at vise åbenhed over for – og trække på, andres erfaringer. Samtidig kommer lederen selv med nye ideer.

5. Den dygtige leder er omgængelig, og er kendetegnet ved en høj grad af empati og medfølelse for andre. Hun har interesse for andre mennesker og en god forståelse af og viden om mellemmenneskelige relationer.

Hvad er din holdning – er du enig med forsker Øjvind L. Martinsen?

Reklamer

Handlinger

Information

2 responses

23 01 2012
Simon Bach Nielsen

Set fra det modernistiske/realistiske paradigme stemmer det meget godt overens med, hvad der tidligere er “opsamlet” (ex. Northouse´s “Leadership”). Og faktisk lidt interessant at opsamlingen korrelerer med nogle af de konklusioner der er gjort ift. FFM/Big5 (ved ikke om Øjvind har inddraget dette i sin opsamling).

Set fra et CMM perspektiv (Stacey), er det jo ej heller overraskende, at den dygtige leder er god på det kommunikative plan.

Så enig? Men er I hvert fald ikke uenig og interessant at følge.

26 02 2012
Bjarke Bekhøj

De 5 karakteristika er jeg helt enig i, ingen af dem består i øvrigt “modsat” testen i forhold til at være en god leder.

Jeg tror desuden sagtens at alle disse ting kan læres, og ikke at de nødvendigvis skal være medfødte.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: